1

Topic: Att vara eller icke vara!

Hej alla medlemmar!

Som många vet så driver jag klassiskgitarr.com sedan hösten 2004.

Det har varit en tid fylld av utmaningar, glädje men framförallt känslan av meningsfullhet. Hela tanken med klassiskgitarr.com är att webbplatsen skall vara en mötesplats för gitarrintresserade som vill träffas och diskutera gitarren med omnejd under trevliga former. Många gånger har jag tvivlat på huruvuda det finns underlag för en sådan site i Sverige. Visst finns det gott om liknande siter, de flesta dock med internationell medlemsbas. Min tanke, och också det som var tänkt att utgöra klassiskgitarr.com's styrka är dess fokus på den svensktalande "publiken".   

Det har emellertid visat sig svårt att hålla forumdiskussionerna levande och detta beror naturligvis på många olika saker. Här följer ett par faktorer som jag tror haft stor betydelse för forumets tämligen stillsamma aktivitetsnivå (med tanke på medlemsantalet).

* Smal nisch - svenska klassiska gitarrister - liten krets
* Hög akademisk nivå - svårt att få nybörjare och amatörer att känna sin plats i diskussionerna

I vår moderna tid har saker och ting på internet kommit att bli mer och mer gratis. Detta är naturligtvis en bra utveckling men har också sina baksidor. Flera medlemmar har ringt mitt privata hemnummer på rätt så obekväm tid och praktiskt taget skällt ut mig för att de inte kunnat registrera sig på forumet. I slutändan visade det sig att medlemmen gjort några fel under registreringsprocessen. För mig så känns detta rätt olustigt. Värt att poängtera är att detta forum drivs av mig (och mitt företag) personligen utan anspråk på vinst med ett ädelt bakomliggande syfte. Som medlem har man således ingen som helst rätt att diktera villkor eller på annat sätt komma med konstiga påhopp under dessa omständigheter.

Slutligen har jag en fråga till er medlemmer: Hur skall klassiskgitarr.com's framtid se ut?

Snälla, ta er tid att deltaga i denna diskussion. Den är mycket viktig för webbplatsens fortlevnad!

2

Re: Att vara eller icke vara!

Hej Joel,

det här forumet skall absolut vara! Jag tycker att här finns väldigt mycket samlad kunskap, många kloka inlägg och roliga diskussioner. Jag kan lugnt säga att jag är inne och kollar varje dag vad som är på gång, hittar man inget nytt men har tid kan man ändå följa upp gamla trådar som ger ny kunskap!

Klassisk gitarr är som sagt inte världens största grej om man ser på antalet som håller på med det och brinner för det. Bor man i obygden är det här nästan enda stället man träffar likasinnade, och det är ju guld värt. En av orsakerna att jag la gitarren på hyllan då för många år sen var just att man kände sig rätt ensam, det var svårt att få tag på noter och tips och så. Nu är det ju en helt annan värld som möter en, bland annat tack vare den här sajten. Och så mycket roligare att hålla på med gitarren igen!

Sen tycker jag att antalet inlägg är rätt hyggligt. Och som ny är det ingen hög tröskel att ta för sig. Och jag tycker inte heller att nivån på nåt sätt är för akademisk. Här finns allt mellan himmel och jord.

Sen tror jag det är rätt naturligt att det blir några som skriver mer än andra, helt enkelt för att de sitter inne med större kunskap och erfarenhet. Så är det också på andra sajter (t ex på den träbåtssida som jag häckade mycket på förr). Och sen tycker jag att de som har mage att gnälla på det fina jobb du gjort skall skämmas, ordentligt.

Så, kämpa på!

H. Johan

3

Re: Att vara eller icke vara!

Jag tror verkligen att forumet fyller en extremt viktig funktion för många! Det har väldigt många medlemmar, jag skulle tippa på att det är fler än vad SGLS har, det är en väldig massa inlägg och forumet är extremt aktivt tycker jag (man kan ju jämföra med forumet http://www.underton.se/ , där har det inte varit något nytt inlägg sedan i mitten av oktober). Om folk ringer och klagar så kan jag bara säga att världen är full av galenpannor, när jag var ordförande i SGLS fick jag en massa konsiga mail och telefonsamtal, så är det tyvärr när man gör något som blir offentligt.
Så kontentan: fortsätt med forumet, det är en kulturgärning!
Eder Mårten

4

Re: Att vara eller icke vara!

Jag instämmer med att detta forum fyller en funktion och det vore synd om det försvann. Aktiviteten är väl relativt god, även om det går i perioder. Personligen är jag här och läser varje dag, även om jag inte postar så ofta. Jag gissar att det finns ganska många som jag, som läser flitigt men inte får tummen ur och formulerar ett inlägg i debatten lite oftare.

Hur man kan gå vidare och utveckla siten och communityn kan man fundera på... Säger till när jag kommer på nåt smart smile

5

Re: Att vara eller icke vara!

Som du vet håller jag med övriga talare Joel, det är ett väldigt bra forum som jag fortfarande jublar över att du initierade. Som Jonas här ovan så glider jag in nästan varje dag och läser vad som händer i gitarrvärlden och kollar att allt är bra här.

Egentligen tycker jag väl inte att det behöver utvecklas på ngt sätt nu, visuella uppgraderingarna du gör med jämna mellanrum och vidareutvecklar stabiliteten tycker jag är gott nog. Det jag tycker är att man (vi aktiva kan ju göra gemensam sak av att fixa annonsörer genom att nämna det för handlare, ngn gång så nappar ngn på att få sätta upp banner här) borde vara på gitarrhandlare att köpa banners liknande dem på 99.se eller så och att du gott använder pengarna till lön för det arbete du lägger ned samt kostnader för server och namn. För även om det inte är stora summor det handlar om så gör du faktiskt oss andra en stor tjänst genom att hålla detta flytande både tekniskt och med din närvaro här.

6

Re: Att vara eller icke vara!

Tack för era fina ord! De värmer sannerligen!

Jag har funderat mycket på om siten skulle få bättre fart om man utökar innehållet med ex. nyheter, länkar, media etc? Det skulle såklart kräva en frivillig insats från er medlemmar. Bra om vi är flera till antalet så att siten inte står och faller om någon av oss har fullt upp en vecka och inte hinner skriva något.

Några andra tänkbara grejor att fundera på:

* Skiv- och dvdrecensioner
* Not- och bokrecensioner
* Tester av nya produkter

Säkert finns det handlare som är intresserade av att skicka grejor för recension mot en länk till siten där man kan köpa prylarna.

Vad tror ni? Fyll på med mer... smile

7

Re: Att vara eller icke vara!

Siten behövs! Har fått många bra tips via den!
Ni som går på musikskola, folkhögskolan, högskola m m sprid info om denna förträffliga site (alla kanske inte har upptäckt den ännu)!

"Guitarists spend 80 percent of their time tuning the guitar and 20 percent playing out of tune!" John Williams på skämtsamt humör i Uppsala 17/10-2009

8

Re: Att vara eller icke vara!

Jag håller med Stefan och Jonas. Jag är in mer eller mindre varje dag och även om jag inte skriver nya inlägg varje gång jag är det alltid intressant att följa de diskussioner som pågår.

Jag hoppas innerligt Joel att du i framtiden kommer att få någon form av ekonomisk ersättning för det stora arbete som du utför på klassiskgitarr.com.
Det som Stefan säger är jag beredd att hålla med om, jag tror inte att sajten behöver förändras stort just nu, det är upp till oss medlemmar att hjälpa till här på forumet. Dock ska jag inte förneka att de idéer du tar upp om recensioner av olika slag onekligen låter väldigt intressanta.

Hela din idé Joel om ett forum för oss klassiska gitarrister på internet är toppen.

Slutligen skulle jag vilja skicka en uppmaning till medlemmar: Nu gör vi en gemensam satsning på klassiskgitarr.com i form av lite mer inlägg smile

Christian

9

Re: Att vara eller icke vara!

Jag vet att det ligger en drös skivor hos SGLS som väntar på att bli recenserade men som till mångas frustration bara blir liggandes i folks byrålådor ( jag är själv skyldig... sorry mårten ) Det kanske skulle vara något om den här sidan gjorde något slags samarbete med SGLS?

10

Re: Att vara eller icke vara!

Danjel Röhr skrev:

Jag vet att det ligger en drös skivor hos SGLS som väntar på att bli recenserade men som till mångas frustration bara blir liggandes i folks byrålådor ( jag är själv skyldig... sorry mårten ) Det kanske skulle vara något om den här sidan gjorde något slags samarbete med SGLS?

Jag föreslog ett samarbete för flera år sedan, men det kanske är läget för ett nu. Jag tyckte när denna sidan kom att de två skulle kompletterar varandra ypperligt och jag tycker det fortfarande.

11

Re: Att vara eller icke vara!

Jag har fått samarbetsförslag från en rad olika håll (även kommersiella) men jag har i många fall sett en risk med detta. Risken är att tappa kontrollen över webbplatsen.

Ofta fick jag frågan: "Vad kostar det att driva klassiskgtarr.com? Jaha men, vi kan stå för era omkostnader alt. erbjuda gratis hosting på egen server.".

Att acceptera detta skulle ställa mig i skuld till samarbetspartnern vilket jag till varje pris vill undvika. Webbplatsen skall drivas av mig och medlemmarna på våra egna premisser.

12

Re: Att vara eller icke vara!

Hej,

Jag har varit medlem i flera år nu och tycker att sidan är väldigt bra. Liksom många har sagt tidigare är jag inne och läser inlägg ofta, men skriver tyvärr sällan.

För mig som inte har så många vänner som spelar gitarr (som jag träffar ofta iaf) är klassiskgitarr ett ovärdeligt sätt att få ta del av andras tankar om den klassiska gitarren. Jag tycker inte att nivån på diskussionerna i forumet är på för akademisk nivå, tvärtom tycker jag att det är mycket givande att kunna ta del av och delta i diskussioner med duktiga och kunniga gitarrister. Något jag annars inte haft så stor möjlighet till.

Till sist: Stort tack till dig Joel för att du genom att driva sidan bidrar till att skapa intresse för den klassiska gitarren och öppnar möjligheter för amatörer som jag själv som vill få tips och insperation.

Bästa hälsningar,
Jonas Larsson

13

Re: Att vara eller icke vara!

Testa om någon leverantör vill annonsera (utan motkrav) för att kunna finansiera kostnad plus ditt arbete! Svenska kyrkan kanske vill annonsera ut gitarrkonserter alt söker efter musiker? Musikbörsen m fl?

"Guitarists spend 80 percent of their time tuning the guitar and 20 percent playing out of tune!" John Williams på skämtsamt humör i Uppsala 17/10-2009

14

Re: Att vara eller icke vara!

Hej!
Jag instämmer! Det är ju kanon att den här webplatsen finns. Jag hinner inte skriva så ofta men jag är inne flera gånger i veckan och kollar vad som har hänt. För mig som bor i Piteå är detta ett bra sätt att hålla mig uppdaterad om vad som händer i "klassiska-gitarr-Sverige". Bra jobbat, Joel!

Jag undrar om det går att lägga upp något sorts konsertkalender på forumet (om det inte blir för krångligt). Det är inte alla som gör reklam för sina egna konerter på forumet och jag vet att det är många som är ute och ger konserter i vårat avlånga land. Jag tänkte en sorts kalender där alla medlemmar kan skriva in sitt turnéschema dag för dag, tid, plats, info, medverkande m m

15

Re: Att vara eller icke vara!

Stefan W skrev:

Jag undrar om det går att lägga upp något sorts konsertkalender på forumet (om det inte blir för krångligt). Det är inte alla som gör reklam för sina egna konerter på forumet och jag vet att det är många som är ute och ger konserter i vårat avlånga land. Jag tänkte en sorts kalender där alla medlemmar kan skriva in sitt turnéschema dag för dag, tid, plats, info, medverkande m m

Tanken på detta finns! Tills jag listat ut hur man bäst löser det går det naturligtvis bra att skriva i konserttips-forumet. Alla medlemmar kan posta sina eller andras konserter där.

16

Re: Att vara eller icke vara!

Hej!
Jag som numera bor i Oslo tycker att det är otroligt kul att jag hittat din sida och kan följa med på allt som sker i Sverige. Kan också tänka mej att reklamera lite för den här, det är säkert många som kan bidra härifrån Norge, om det är önskeligt med lite norrbaggar på sidan. wink
Du gör ett superjobb som driver denna, det är väldigt inspirerande att gå in och läsa senaste nytt. Och som Stefan W påpekade hade det varit lurt att ha en konsert-/ aktivitetskalender. Og jeg ska bli flinkere til å skrive..

Mvh Jenny Midbjer

The only difference between a caprice and a life-long passion is that a caprice last a little longer.

17

Re: Att vara eller icke vara!

Joel, i mars 2005 skrev du "just nu snittar vi på ca 40 unika besök/dag". Vad ligger det på nu för tiden?

18

Re: Att vara eller icke vara!

Jonas Tobin skrev:

Joel, i mars 2005 skrev du "just nu snittar vi på ca 40 unika besök/dag". Vad ligger det på nu för tiden?

Ungefär det tredubbla, alltså 80-120 unika/dag. Besökarantalet är rätt så bra med tanke på vårt medlemsantal. Hoppas bara att fler känner sig sugen på att deltaga i diskussionerna.

19

Re: Att vara eller icke vara!

>>* Hög akademisk nivå - svårt att få nybörjare och amatörer att känna sin plats i >>diskussionerna

Kan väl säga att jag platser i denna katergori rätt så väl. Har ingen utbildning, ingen gitarr att hänga i granen eller förstår inte ens innebörden av etyd, allegro, largo och alla de olika termer som finns men visst tittar jag förbi någon gång då och då men jag har svårt att få ut något konkret ur de flesta trådarna - säkerligen pga att jag inte vet ett smack om vad ni skriver om, hehe. Jag har bara fastnat för en del stycken som jag försöker att lära mig spela ordentligt då jag tycker att dom är vackra och ser om jag kan få upp ögonen för lite nytt som kanske dyker upp här på forumet eventuellt.

Så som jag ser det så harr de flesta som gör sina inlägg någon akademisk utbildning i bagaget så det känns som om det tar emot om man skulle fråga om "kan du visa mig hur man spelar det och det..". De frågor som nybörjare verkar ställa här är mer åt hållet "jag vill komma igång med att plinka klassiskt" och får hänvisningar till musikskolor och lärare. På det sätt är jag i samma fas då jag gärna vill ta arslet ur vagnen och någongång komma igång med att lära mig exempelvis noter och få lite mer utveckling, men just nu känner jag att mitt engagemang är mer att komma igång med att spela de stycken jag tycker är vackra varken mer eller mindre.
Dock får jag ett starkt intryck av att det kan vara svårt att få någon att med exempelvis en video eller tabulator med ett ljudklipp visa mig hur exempelsvis jag ska spela "Asturias(Leyenda)". Det är på mer lekmans nivå jag befinner mig, så frågan är i vilken mån kan jag dra nytta av forumet? Är såna frågor intressanta för de mer rutinerade medlemmar?

Jag ligger uppenbarligen inte på samma nivå som de mer aktiva på forumet men finns det utrymme för såna som mig som, för tillfället, inte tänkt ge sig in på en utbildning i ämnet men ändå har en stor kärlek till den del av gitarrspelet som råkar vara av klassisk karaktär? (Har så mycket olika musik jag gillar så jag var lite specifik där smile

Nu vet jag inte om jag babblat på alldeles för mycket men detta är lite av min syn på hur forumet ser ut med mina ögon i alla fall.

Ha en bra kväll på er!

20

Re: Att vara eller icke vara!

progg skrev:

Så som jag ser det så harr de flesta som gör sina inlägg någon akademisk utbildning i bagaget så det känns som om det tar emot om man skulle fråga om "kan du visa mig hur man spelar det och det..".

Progg, självklart skall du fråga ALLT som du undrar över! Ingen fråga är för "liten", att säga att diskussionerna måste hålla en viss "nivå" vore ödesdigert för forumets framtid. Målet måste vara att alla oavsett hur mycket man spelat kan hitta in på forumet.

progg skrev:

Jag ligger uppenbarligen inte på samma nivå som de mer aktiva på forumet men finns det utrymme för såna som mig som, för tillfället, inte tänkt ge sig in på en utbildning i ämnet men ändå har en stor kärlek till den del av gitarrspelet som råkar vara av klassisk karaktär?

Kärlek till gitarrspelet av klassisk karaktär är allt som behövs! smile

21

Re: Att vara eller icke vara!

progg skrev:

[...]
Dock får jag ett starkt intryck av att det kan vara svårt att få någon att med exempelvis en video eller tabulator med ett ljudklipp visa mig hur exempelsvis jag ska spela "Asturias(Leyenda)". Det är på mer lekmans nivå jag befinner mig, så frågan är i vilken mån kan jag dra nytta av forumet? Är såna frågor intressanta för de mer rutinerade medlemmar?[...]

Skummade bara igenom, och ser till min glädje ett offer. Jag har gjort en intabulation av just det stycke du nämner, det ligger i underforumet "Noter". Inte riktigt klart ännu, har gjort lite mer förändringar sedan det där skrevs, men inte mycket.

Visst, intresset för oss ligger inom alla sfärer av nivåer, så det är fritt fram att fråga på Att svaret kanske lite väl ofta blir att man bör söka upp en lärare är att många gånger är det extremt svårt att tydliggöra sig genom ord utan att se varje enskilt fall, hur du håller tummen, spelar du mest stöd eller fritt anslag mm

Det där med video och ljud skulle ju vara intressant faktiskt, det är ju lite pill och rodd med sådant dock... kastar bollen vidare så länge (ngt kommer från mig, men inte genast).

/Stefan

22

Re: Att vara eller icke vara!

Hej
Forumet behövs.

23

Re: Att vara eller icke vara!

Den feedback jag fått på min blygsamma aktivitet på amatörnivå har gjort mig fullständigt övertygad om att forumet behövs och egentligen är alldeles unikt just för att här finns utrymme både för professionella och amatörer, och en dialog mellan dessa. Vill också gärna tro att vi alla har någonting att ge varandra, också vi amatörer på en ganska anspråkslös nivå. Hoppas innerligt att sidorna får leva vidare.  Ett stort tack till dig, Joel!!!   smile

24

Re: Att vara eller icke vara!

Jenny*caprice skrev:

Hej!
det är säkert många som kan bidra härifrån Norge, om det är önskeligt med lite norrbaggar på sidan. wink

SJÄLVKLART vill vi ha bidrag från norrbaggar! OCH Österbottningar (naturligtvis inbegripet övriga finländare som förstår sig på det föga utbredda svenska språket samt dess syskonspråk) OCH stränggalna danska musikanter osv osv!

Joel, jag tänker att tre år är en lång tid sett ur ett individuellt perspektiv. Men jag tycker att du glömde ett par viktiga aspekter på varför det kanske kan verka segt. Som jag ser det är du pionjär i detta sammanhang, och pionjärer är alltid per definition före sin tid.

Om man tänker att en ganska stor del av verksamma gitarrister i Norden ( Mmm, inte bara Svea rike!) är verksamma som både pedagoger och frilans, så tror jag

1) kalendrarna medger sällan särskilt mycket fritid
2) det tar lång tid för oss tröga som följer efter pionjärerna att haka på det nya

Kontenta: Sakta men säkert sprider sig kännedomen om detta forum, och om det dessutom utvecklas till mer än 'bara' ett forum (till t.ex. konsertkalender, bytesplats för rättighetsfritt undervisningsmaterial som pedagoger vill dela med sig av, anslagstavla för lärare som vill erbjuda undervisning, etc etc) så tror jag ändå att detta på sikt är en del av det framtida gitarrlivet i Norden!

25

Re: Att vara eller icke vara!

Forumet är ju fantastiskt! Jag är absolut ingen proffsmusiker, även om jag läser noter och kan musikteori och så vidare, men jag anser ändå att forumet passar mig. Forumet är fantastiskt bra och matnyttigt!