Naglar är ett vanskligt (och ständigt) spörsmål bland oss gitarrister. Jag ska ge några egna tips och reflektioner angående ett av den klassiska gitarristens viktigaste och ömtåligaste arbetsredskap.
Det finns en uppsjö av krämer och oljor för naglar på marknaden. Jag springer emellertid bara på kosmetikavdelningen när jag behöver köpa bra nagelfilar (glasfiberfilar och flerstegsfilar), därför att de nagelprodukter (exempelvis oljor och lösnaglar) som finns där inte alls är skapade för ändåmålet att vara oss klassiska gitarrister behjälpiga. Oljor och krämer skall således inhandlas från ställen som har direkt ankytning till de ändamål de skall tjäna för oss. En stenhård och estetiskt tilltalande välsvarvad nagel, preparerad med syntetiska oljor och lack som används inom mode och manikyr är alltså inget för oss som spelar klassisk gitarr. Det finns också massor av produkter för oss gitarrister. Jag har testat några, med varierande (kanske inbillade) resultat åt det bättre eller sämre. Det är svårt att ge några handfasta råd som fungerar för alla, men jag rekommenderar dig att kika på oljor som finns till försäljning i företrädelsevis gitarrbutiker. Jag använder Miros Guitar Nails - Natural Nail Repair, som finns att beställa hem till brevlådan från bland andra Guitarissimo.com (i Stockholm) och Gitarren.se (i Göteborg) för en inte allför dyr penning. Jag har också en olja som heter Tuff Nail som jag beställt från Spanishguitar.com (i Nottingham, GBR), som har funkar bra för mig. Så ska du använda oljor för att undvika torrhet och sprickor och ge nageln styrka men inte hårdhet, så anser jag att man bör kolla upp de produkter som finns till för oss klassiska gitarrister. Även massage av nagelbanden sägs verka positivt. Jag gör det varje kväll och ibland om dagarna i samband med att jag applicerar olja på mina naglar, detta för att öka blodtillförseln till nagelbanden. Fast jag vet inte om det har någon egentlig effekt.
Jag har förvisso aldrig byggd egna naglar av olika material, använt olika varianter av lösnaglar, pingisbollar, etcetera, men jag har dock erfarenheten av att sett, pratat med och hört många gitarrister som använt något av detta. De klagar inte sällan på att dom helst av allt skulle vilja spela med sina egna naturliga naglar, inte bara därför att det är praktiskt, utan främst för tonens skull. Jag har hört flera gitarrister med olika typer av icke-naturliga naglar som har riktigt kass ton och som själva sägs lida av det... Desstom har jag ibland hört av gitarrister som använder konstgjorda naglar av något slag att de ytterligare fördärvat sina egna naglar ännu mer. Så det får verkligen vara en nödlösning, men som sagt, det där har jag ingen egen erfarenhet av, så det är upp till en själv.
När det gäller nagelskydd i allmänhet så är det som Joel säger bara att försöka undvika aktiviteter och situationer som riskerar ens naglar. Att alltid tänka sig för när man känner att man riskerar sina naglar och att inte klanta sig är två givna tips. Gå igenom de vardagssituationer som är förenade med risker för naglarna, och försök att lista ut hur du undviker nagelbrott. Till exempel: öppna alltid dörrar med vänster hand, om du nu måste bowla så bowla med vänster hand, slå aldrig någon på käften... använd tillhyggen
Det kan också vara meningsfullt att se över sin nagellängd för att minska belastningen på nageln beroende på var anslagspunkten på nageln är gentmot strängen (de spunna strängarna slipar ganska kraftigt, och nylonsträngarna kan haka i och ställa till skada i småsprickor i nageln, särskilt om man har lite längre naglar). Fast nagellängd och formning är något högst individuellt, så jag vill inte lägga mig i det. Men jag föreslår att du inte ska vara rädd för att pröva dig fram, och att du i samråd med eventuell lärare ser till så att dina naglars längd och form står till din spelteknik och tonbildnings tjänst.
När jag filar naglarna använder jag en så kallad flerstegsfil, som finns överallt att köpa. Jag arbetar mig från den grövsta till den finaste sidan på filen tills jag är nöjd. Det är ingen god idé att vara brutal eller ha bråttom och fila åt båda hållen fram och tillbaka hänsynslöst när man filar har jag fått tillsagt mig. Man riskerar bara att skada nageln, fördjupa sprickor, riva upp nya sprickor eller rent av skada hela nageln in till nagelbanden. Det får ta den tid det tar. Använd inte heller stålfilar. De river bara upp sprickor, eller i värsta fall fördjupar sprickor som uppkommit efter flitigt spel eller torrhet. Skaffa hellre bra filar. Jag använder en grov glasfiberfil som är toppen, samt en fyrstegsfil för finliret av formningen och poleringen så jag får bra ton och rätt anslagspunkt. Det finns dessutom sandpapper som är milt och inte alls grovt som går fint att använda för att detaljforma och i viss mån polera nageln. Den typen av finkornigt sandpapper finns att köpa i så gott som alla järnhandlar, samt att beställa på Spanishguitar.com.
Annars måste jag leverera klyschan om att det faktiskt är ens kost som har störst betydelse för naglarnas styrka och kvalitet. Jag är ingen kostrådgivare, men jag blev för några år sedan själv tvungen att bli väldigt noga med vad jag stoppar i mig. Jag var tvungen att lägga om min kost (främst pga tillfällig stelhet i leder, som hade och göra med vad jag åt) mot mer frukt, bär, bönor, frön, vätska, fisk och annat, saltfattigt (och dessvärre dyrare) kött. Stelheten försvann och mina naglar är glada. Vitaminer och mineraler är också naglarnas och nagelbandens goda vänner, så om du är riktigt ambitiös så kan du ju snacka med en auktoriserad kostrådgivare eller din läkare vid nästa hälsokoll, om kost och naglar. Jag äter lite tillskott, såsom B-vitamin, Magnesium och Silica, utöver min något annorlunda kost, och det upplever jag funkar bra för mig och mina naglar. Jag övar flera timmar varje dag, har konserter då och då, samt pluggar musiker på Musikhögskolan, och har inte brutit eller haft en större spricka i någon nagel på drygt 8 år, så jag är glad över tjocka och pålitliga naglar, även om man måste ta hand om dom för att det ska fungera bra
Hoppas att mina "svar" varit dig till någon hjälp.
Faciunt intelligendo ut nihil intelligant - "They manage in their thinking to understand nothing"