1

Topic: Svärtning av greppbräda (Ebonizing fretboard)

Hej alla glada gitarrälskare!

Jag har en trevlig "soffgitarr" av fabrikat och modell: Yamaha CG-170S.
Den funkar fint att plinka på i TV-soffan utan att man behöver vara neurotiskt rädd om den.
Typ okej skolgitarr med solitt granlock men i övrigt faner i sidor och botten, ganska billiga stämskruvar (förresten redan bytta till nya billiga) och svärtad jakaranda i greppbrädan. Svärtad jakaranda som jag kan förstå för att likna ebenholts och se exklusivare och finare ut än den egentligen är.

Just denna "svärtade" jakaranda har jag funderat på att göra något åt.
Bara något år efter den var ny (mitten av 80-talet) så var den inte riktigt ebenholtsvart längre utan började på välspelade ställen bli ljusare och ljusare. Nu är den ju inte speciellt svart alls längre men ändå inte bara jakaranda färgad som jag nu i många år har haft förhoppning om att den ska bli efter många rengöringar inför strängbyte. Så häromsitens kom jag på idén att försöka göra den svart igen istället.

Jag undrar om någon här på forumet har någon idé om hur man på bästa sätt svärtar den igen så den blir så snygg som när den var ny? Kanske någon gitarrbyggare eller annan intresserad person vet bästa metoden och kan rekommendera bästa materialet.

Jag har kollat runt lite på nätet och speciellt Youtube och då sett allt från gamla metoder med färg från fint stålull doppat i vinäger och te till "Minwax Wood Finish Penetrating Stain Ebony 2718?" och något som kallas India Ink.

Förutom att det ska bli snyggt är jag såklart intresserad av att det inte blir giftigt att använda och ska fungera i största allmänhet.

Tack så mycket på förhand!

Mvh / Mårten