1

Topic: Vad är detta för typ av luta?

Vad är det för typ av luta som Martin Best använder i sina Bellman-tolkningar? Knappast den svenska lutan iaf, så mycket har jag hajat :-) i övrigt är jag novis på typer av lutor.

Martin Bests Bellman finns två hela album på spotify, och lite på Youtube t.ex.
https://www.youtube.com/watch?v=Qlg1yIifEQY
Vad låter det som?

2

Re: Vad är detta för typ av luta?

Mina pengar ligger på cittern (eller cister eller cittra eller halscittra eller vad det nu finns för fler namn på den), det var ett av Bellmans huvudinstrument och låter som i filmen.
Playford-medley på en cittern:
https://www.youtube.com/watch?v=P3hniK094tw

3 (edited by Kolikvint 2014-04-27 17:47:56)

Re: Vad är detta för typ av luta?

Hm, kanske det. Med det ljudet måste det väl vara metallsträngar? I din film använder han nån typ av plektrum - gör man alltid det på cistern? Jag trodde att hela luta-familjen spelades med fingrarna. Det där instrumentet känns som nästan en mandolin :-)

Best kan nog tänkas spela ett antal olika typer av luta. Han har spelat musik av franska medeltidsspelmän med mera och Bellman är visserligen inte det mest moderna han gjort, men det mest moderna som han ägnat större ansträngningar åt. Här ett jättegammal skivomslag från början/mitten på 70-talet, innan han började spela Bellman. Vad nu det är för lut-varisort.


http://www.shugarecords.com/images/products/thumb/d2031ce3-0afb-4864-a2fd-bf97be744edf-0.JPG

4

Re: Vad är detta för typ av luta?

Ett Best-exempel till, med mycket mjukare ljud. Är det här vanlig gitarr eller nån luta? Inte samma som i första exemplet, väl? och rimligen inte spelat med plektrum, tycker mina icke-gitarrist-öron (jag har spelat lite stråk men inga andra stränginstrument).
https://play.spotify.com/track/2Vhatdm66DNDNvGxOdYNmp
Träd fram du nattens gud, Fredmans sång n:o 32. Från Bests "Songs of Carl Michael Bellman".

5

Re: Vad är detta för typ av luta?

http://imagizer.imageshack.us/a/img713/1695/ypq6.jpg

En annan luta i Best-händer, årtal okänt. Bara som exempel på att den här snubben nog genom åren hanterat ett antal lutor av olika sorter.

6

Re: Vad är detta för typ av luta?

Nu har jag kommit åt att kika på på det står på CD:n "Songs of Carl Michael Bellman", där han kompar sig själv. Där är det dels cister (som Best väljer att översätta till "cyster" inte cittern, förmodligen eftersom han tycker det är ett lite annorlunda instrument än den cittern som brukar användas i brittisk folkmusik) och dels gitarr. I exemplet "Step forth thy god of night" ovan är det alltså helt vanlig gitarr.

När han har en hel musikgrupp kan det nog variera.