1 (edited by Robban 2011-05-17 22:13:33)

Topic: Hej på er!

Verkar vara ett trevligt forum!
Jag heter Robban. Fick för mig såhär i 30+ att jag vill lära mig spela klassisk gitarr. Varför göra det enkelt för sig big_smile.

Nåja, har hållt på i 6 månader nu och älskar det. Klarar snart av Romanza, vilken vecka som helst borde de sista små misstagen erkänna sig besegrade. Annars är det mest etyder, malaguenan o dyl. Har en tendens att få för mig att jag ska börja med stycken som man verkligen inte ska börja med i mitt läge (t.ex tarregas alhambra, även om mitt tremolo börjar sitta).

Iallafall, jag har ett par frågor också:

Jag försöker motivera mig till att lära mig noter, men hittar ingen riktigt stark anledning just nu. Tar mig rätt bra framåt med hjälp av en tonfinnare och en kopp kaffe. Finns det någon stor fördel med att lära sig noter bortsett ifrån att det underlättar kommunikationen med andra utövare eller instruktörer?

En annan sak jag undrar över - Jag började hela karusellen med gitarren helt vanligt över högerbenet och har inte kännt mig motiverad att gå över till den klassiska stansen. Ni som spelat ett tag, vilka fördelar kan man vänta sig av att börja spela med gitarren mellan knäna istället? Varje gång jag försöker mig på det så känns det som att jag måste orientera om alla reflexer och backa lite i spelet ett tag, varpå jag inte fortsatt.

2

Re: Hej på er!

jag onskade att jag startade nar jag var 30 , men jag borjade nar jag var 45 ,tycker det ar otroligt inspirerande att spela dock. Bara att bita ihop.

Att kunna lasa noter tycker jag ar nastan nodvandigt om man skall spela klassisk gitarr. Gar sa mycket snabbare att lara sig stycken da.

Andreas

3

Re: Hej på er!

Hej Robban!

Att kunna läsa noter är väldigt viktigt; särskilt när man spelar klassisk gitarr.
När man har utvecklats så mycket att man nästan inte har några problem med tekniken, lär man sig stycken mycket snabbt men om man då inte kan läsa noterna, blir det ganska frustrerande att lära sig nya stycken.
Så jag rekommenderar verkligen att du lär dig noterna!


Till svar på din andra fråga måste jag säga att du i framtiden kommer att få problem med spelningen(av klassisk gitarr) om du fortsätter så!
När man har gitarren över vänsterbenet, så kan den inte röra sig så mycket åt olika håll eftersom högerbenet också hjälper till att bättre stabilisera gitarren.
Man kan då mycket lättare byta fingersättning när man spelar stycken med höga tempon.
Una Limosna por el Amor de Dios är ett exempel på sådana stycken. Det är betydligt mycket lättare att spela det med gitarren över vänsterbenet än att göra det med gitarren över högerbenet.


Jag hoppas att du har fått svaren på dina frågor!:)

4

Re: Hej på er!

Tack för bra råd!

Noter duckar jag fortfarande för (ska ta tag i det snart), men har nu börjat spela med gitarren över vänsterbenet och kan konstatera att det är mycket redan på min nivå som blir enklare.

/R