1

Topic: Era tips för att börja öva mycket och ordentligt.

Hej!
Jag behöver hjälp med min övning. Jag har spelat klassiskt nu i något år, och har övat i snitt någon timma per dag. När jag övar så tar jag en not och tragglar igenom stycket tills det sitter helt ok, det brukat ta någon vecka för ett meddellångt stycke.

Nu har jag bestämt mig efter mycket tänkande, att jag ska satsa på gitarren. Satsa på att bli riktigt bra och kanske få möjlighet att studera på någon fin skola (även om jag är lite för gammal och har kommit igång för sent för någon fin musikskola i Europa, jag är 20 år.)

Men jag behöver hjälp att lägga upp min träning. Jag går på folkhögskola och har gitarrlektion 40 minuter i veckan, och diverse andra lektioner, ca 4-5 timmar om dagen. Så ganska mycket ledig tid. Jag är beredd att lägga den tid som krävs på att öva, men jag vet inte riktigt vad och hur jag ska öva. Min lärare har inte fokuserat något på teknik och sådant, så jag har inte övat legato osv, mer än när det dykt upp i stycken jag fått. Bör jag leta upp sådana övningar?
Det känns ibland inte riktigt utvecklande, de gånger det händer, att sitta 3 timmar i sträck och öva på ett stycke, spela det från början till slut 50 gånger.

Hur gör ni? Hur gör jag för att ta vara på min tid bäst?

Tack/
Magnus

2

Re: Era tips för att börja öva mycket och ordentligt.

Hej Magnus!

Några tips:

1.    Öva ofta
-    Det är generellt sett bättre att öva en kortare stund per dag än att öva ett långt pass kvällen innan lektion/konsert. Att lära sig spela ett instrument handlar mycket om att upprepa och nöta in saker, både i muskelminnet och det vanliga minnet.

2.    Planera ditt övande
-    Gör en veckoplanering för ditt övande med hänsyn till hela din situation (läxor/prov i övriga ämnen, träning, fritidsintressen etc). Hur mycket tid är rimligt att lägga på övande denna vecka? Din planering kanske inte håller till 100%, saker kan ju inträffa under veckans lopp, men du har då ändå något att utgå ifrån.

3.    Memorera
-    Ett bra sätt att befästa det man för tillfället håller på med är att memorera det, alltså att tänka på det. Visualisera musiken, övningen, eller teoriuppgiften i ditt huvud. Memorera kan du göra nästan när som helst - t ex på bussresan på väg till skolan eller hemma i soffan i väntan på att favoritprogrammet ska börja på tv.

4.    Använd olika strategier när du övar
-    Det kan vara bra att fokusera på olika saker när man övar.  Ibland kan det t ex vara speltekniska områden som behöver särskild uppmärksamhet och andra gånger kan det vara bra att spela rakt igenom från början till slut. Att memorera är en annan variant (se punkt 3).

5.    Fokus och motivation
-    Om du satsar på att ha musiken som yrke måste du öva mycket. Det kommer inte vara lika roligt varje dag, det kommer att gå upp och ner. I de lägen du är mindre motiverad att öva är det viktigt att du ändå behåller fokus. Försök att se det på längre sikt, det är viktigt att hålla i även när det går tungt.

Mvh

Mattias

3

Re: Era tips för att börja öva mycket och ordentligt.

Tack så mycket för ett fint och väl upplagt svar. Har du någon åsikt om att öva stycken eller tekniska övningar? Var lär huvudfokus ligga?

4 (edited by Mattias Widéen 2011-04-27 12:13:12)

Re: Era tips för att börja öva mycket och ordentligt.

Ett förslag är att ha rena teknikövningar som uppvärming och sedan gå över på de stycken du håller på med. I styckena brukar det finnas en hel del att fundera över - dels tekniska svårigheter men också hur du vill att det ska låta, själva uttrycket.

Om du vill öva teknik rekomendrerar jag "Pumping Nylon" av Scott Tennant. Boken har en tillhörande DVD där han går igenom allt.

Mvh

Mattias

5

Re: Era tips för att börja öva mycket och ordentligt.

jag skulle ställa samma fråga till läraren först, lite svårt att ge övningstips när man inte vet hur du spelar. men jag gör iaf såhär.

jag börjar alla mina övningspass med tonbildning i högerhanden, så den är med.  sen några teknikövningar för att komma igång (både höger och vänster hand).

när du övar ditt stycke skulle jag rekomendera att börja öva det långsamt (gärna till metronom), alla fel du gör i det tempot kommer att finnas med när du spelar snabbt sen. enda skillnaden är att du inte hinner uppfatta dem lika tydligt.

ta ut de takter som är svårare och spela bara dem (jag spelar sällan genom hela stycket mer än 3-5ggr under en övningsdag, om det inte närmar sig konsert). det kan vara t.ex en takt med legato, då måste du lägga fokus på legatot så att den andra tonen låter lika starkt som den första. när du lyckats med det kan du lyssna vidare på de andra stämmorna och se så inte de påverkas av legatot.

välj en stämma att följa när du spelar för att se om det händer något extra kul som du vill få fram, alt. spela varje stämma för sig. det är ofta man kan hitta kul saker i andra stämmor än bara överstämman wink

mitt absolut bästa tips är ändå att spela in sig själv, min bästa investering var när jag köpte en zoom H4 för några år sedan. då hör du hur det låter och kan utvärdera vad som behöver förbättras och vad som redan låter bra.

var medveten om hur det låter och hur du övar helt enkelt. hitta starka och svaga sidor i ditt eget spel, att öva  på att spela inför publik är också viktigt (vilket lätt glöms bort).

hoppas det gav några nya idéer