1

Topic: Hittar inte tonerna.

Hej! Jag har lirat gitarr i cirka 4-5 månader lite halvdant och har börjat lira på gehör samtidigt som jag kollar på när någon lirar.

Jag VET att jag har ett bra gehör. Jag har liksom tonerna i mitt huvud men ändå lyckas jag inte hitta dom på gitarren.

Några tips?

2

Re: Hittar inte tonerna.

Det är nog bara att fortsätta öva och försöka hitta tonerna på gitarren. Det är mest en träningssak, tror jag.

Jag är också medlem i SGLS.
www.sgls.nu

3

Re: Hittar inte tonerna.

Okej tack. smile

4

Re: Hittar inte tonerna.

skalor i alla tonarter med lite olika fingersättningar, i dur, mollharmonisk och ren moll brukar vara bra för att hitta runt på gitarren.
Lycka till

www.patrikkarlsson.se

5

Re: Hittar inte tonerna.

Gehör är ju som sagt en övnings fråga. Vissa har lättare för det och vi andra får helt enkelt öva oss till det. Börja med att utskilja dur eller moll. Sedan vilken typ av dur eller moll/vilken skala du tror att det kan röra sig om. Lyckas man ta sig så långt bara genom att lyssna på det så brukar det går bra att sedan "planka" ut exakt vilka toner det är som spelas. Men som sagt så varierar det i hur mycket övning man behöver för att bli säker på det. Vissa stycken är ju också knivigare än andra. I bland om man verkligen inte hittar igen tonen så kan man tänka över om det spelas i annan stämning än standard, kanske rör mer ackord än enstaka toner men ändå. Eller i mer udda skalor, kyrktonarter med mera..
Jag övar själv på detta just nu för att höja min gehörs nivå och jag tänker ungefär så när jag tar ut (plankar) melodier och stycken..

/Jonas

Medlem i SGLS

6

Re: Hittar inte tonerna.

Hej
Ta en ton i taget!
Ex. Leta reda på t.ex c i alla lägen. Du kommer att få några "fasta" toner som du kan ha som "beräkningsgrund"
Du hittar c på band 1 sträng 2, band 5 sträng 3, band 10 sträng 4, band 15 sträng 5
Genom att ha dessa och andra fasta, väl igenkända lägen på halsen får du lättare att hitta omkringliggande toner. Ser du något mönster i avstånden?