1

Topic: Tre månaders lir.

Tjena! Jag har nu lirat på min 300 kronors gitarr i tre månader och undrar hur långt man bör ha kommit i det tekniska? Alltså vilken svårighetsgrad man borde kunna lira i.

Har också köpt nya strängar till gitarren som gav en väldigt skön klang! smile Savarez 520r :-)

Mvh

2

Re: Tre månaders lir.

Hur långt du kommer på tre månader beror helt på dig - vad du vill lära dig, hur du övar (själv eller för lärare), hur mycket du övar etc.

Det finns så många sätt att njuta av gitarrspel. Man kan spela bara för att det är kul och låta eventuell kunskap och förmåga komma av sig själv, eller man man öva målmedvetet för att lära sig till någon önskad nivå, och däremellan finns många schatteringar.

Sten

Jag är också medlem i SGLS.
www.sgls.nu

3

Re: Tre månaders lir.

Ok tackar! :-) Funderar också på att lära mig noter då det känns ganska essentiellt när det gäller klassisk musik. Stämmer det?

Mvh

4

Re: Tre månaders lir.

Javisst är det en stor fördel att kunna noter, faktiskt nödvändigt när det gäller klassisk musik. Det går lätt om man bara vill. Spännande att upptäcka en ny väg till musiken, att titta på noterna, spela, och finna att man kan!

Sten

Jag är också medlem i SGLS.
www.sgls.nu

5

Re: Tre månaders lir.

Det är många som drar sig för att lära sig noter och tror att det är svårare än det är. Faktum är att det är oerhört enkelt eftersom noterna är ett mycket logiskt system. Jag brukar slå vad med elever som inte kan noter att jag kan lära dem detta på 10 minuter - hittills har jag inte förlorat vadet, faktum är att det i genomsnitt brukar ta 7 minuter...

6

Re: Tre månaders lir.

Tack för svaret Sten!

Coolt Mårten. Då måste jag ta och lära mig noter!

Mvh

7

Re: Tre månaders lir.

Mårten: Kan du tipsa lite om hur du gör och vad som är viktigt att tänka på när du ska lära ut noter på ett enkelt sätt? Jag håller på att försöka lära min dotter noter så alla tips är välkomna. Mvh Erik

8

Re: Tre månaders lir.

Kort beskrivning (svårt att beskriva i skrift utan en gitarr och en whiteboard med notlinjer att demonstrera på):
Det är viktigt att man förstår systemet, på det sättet kan man räkna ut alla noter/toner. Alltså börjar jag med att förklara att man använder sig av alfabetet A-G och att man börjar om från A igen efter G. Sedan ber jag eleven upprepa detta 5 gånger: "B-C , E-F". Därefter berättar jag att detta är de två undantagen mot regeln att det är två band mellan varje ton (dvs mellan varje bokstav i alfabetet A-G) och att mellan varje bokstav lägger man till ett "iss" (A, Aiss, B, C, Ciss etc). Nu kan man (om man vet vad de lösa strängarna heter) räkna ut var alla toner sitter på gitarren.
Sedan övergår jag till notsystemet och visar att G-klaven visar var tonen G sitter och att detta är den lösa G-strängen. Jag visar att på varje mellanrum och linje sitter en not och att ordningen är alfabetisk A-G. Eftersom eleven nu ju vet att man börjar om från A efter G så kan eleven nu direkt räkna ut alla notnamn i systemet.
Därefter kommer rytmerna, dessa är ju så enkla att förklara att jag ju inte behöver göra det här.
Lycka till!

9

Re: Tre månaders lir.

Mårten Falk skrev:

Sedan övergår jag till notsystemet och visar att G-klaven visar var tonen G sitter och att detta är den lösa G-strängen.

En del elever, som vet hur man räknar ut vad tonen heter, har ibland svårt att veta vilken oktav det är på gitarren. Det här tipset är ju verkligen ett enkelt och smart sätt att komma förbi det. Tack för det tipset, har inte tänkt på det förut.

//Mattias