1

Topic: Böjd hals?

På min nya gitarr så har jag märkt att halsen är lite lutande frammåt eller vad man ska säga.

Om man skulle lägga gitarren med baksidan mot golvet och kolla från sidan så lutar halsen lite smått uppåt mot taket, vilket i sin tur gör att strängarna är lite högre än vanligtvis från greppbrädan runt 12e bandet.

När jag köpte gitarren så märkte jag inte detta alls när jag provspelade den.
Jag köpte den genom att byta in mina gammla gitarrer för att få ner priset, vilket också innebär att köpet ej går att ångra i efterhand hmm

Är detta möjligen som det ska vara, eller har jag blivit lurad?
Finns det gitarrer som har sådan form utan att det är fel på dom?

Och vad är effekterna av detta? Jag själv har hittills bara märkt att den e mer svårspelad än mina tidigare gitarrer, men ljudet är det nog inge fel på, inte som jag märkt hittills iaf.

MVH

2

Re: Böjd hals?

När jag köpte min Ramirez så var också stränghöjden över greppbrädan stor högt upp på halsen runt 12:e bandet. Jag spelade ganska länge på den i det skicket, men nu är stallet justerat i höjd så att stränghöjden känns bra. Kan det möjligen vara något liknande problem som du har? Kanske du kan få gitarren justerad hos någon bra reparatör.

M v h  Sten

Jag är också medlem i SGLS.
www.sgls.nu

3 (edited by rafto 2009-10-21 21:13:00)

Re: Böjd hals?

Du skriver både böjd och lutande hals, jag utgår från att halsen är rak men lätt vinklad från lockets plan. Detta är för att du ska slippa stränskorr då du spelar starkt. Bättre gitarrer har ofta även en lätt skidbackeform för att undvika strängskorr ovanför det band du trycker ned strängen vid.

Har du köpt din gitarr hos någon bättre handlare så justerar de stallet åt dig, dvs om du tycker att stränghöjden är för hög.

Att du upplever den svårspelad kan ju även bero på lite för hårda strängar.

4

Re: Böjd hals?

Jag har råkat ut för samma sak två gånger nu. Eftersom bägge gitarrererna var begagnade när jag köpte dem vet jag inte hur de såg ut som nya. För att få den stränghöjd över tolfte bandet som jag gillar tvingas jag inte bara byta ben till stallet utan även slipa ner själva stallet en aning, så att benet kan sticka upp över "stall skåran". Vad kan detta bero på månne?? Böjjer sig lådan mot halsen med tiden? Halsen på bägge gitarrerna är för övrigt spikrak.

mvh Leffe