1

Topic: Cutaway or not?

Hej!

Funderar på en ny klassisk gitarr snart, men undrar varför man så sällan ser klassiska gitarrister använda sig av gitarrer med "cutaway" borde ju förenkla spelandet tycker jag. Eller är det så att gitarrer med cutaway "förlorar" i ton och klang? I så fall vill inte jag heller ha en gitarr med cutaway. Tacksam för svar!

mvh

Fredrik

2

Re: Cutaway or not?

Bra fråga! wink

Ganska precis den frågan ställde jag själv här för ett tag sedan, och fick ganska utförligt svar. Se här:

http://forum.klassiskgitarr.com/viewtopic.php?id=823

3

Re: Cutaway or not?

Och om det ser lite konstigt ut när man följer svaren i den tråden så kan det bero på att en person tog bort sina inlägg i tråden efter ett tag, och efter det fanns bara svaren till de borttagna inläggen kvar...

4

Re: Cutaway or not?

Jag letade också en cutaway men hittade ingen intressant som jag kom åt att provspela. Och sen kom jag på att jag hade extremt få stycken att spela där jag skulle vinna på en cutaway och så blev det en vanlig gura utan cut. Spanar dock efter en (bra och) begagnad flamencogura med cutaway, där man (jag) har mer nytta av cutawayen, men det verkar tunnsått, i alla fall i Stockholm.

Ramirez har i alla fall en par modeller m cutaway, inte i sitt dyraste segment men några snäpp ner prismässigt. Ingen aning om hur de känns eller låter, men nån annan på forumet kanske fingrat på en, eller har en i garderoben. http://www.guitarrasramirez.com/english … nalEn.html
http://www.guitarrasramirez.com/english … dioEn.html
Begpriser ser ut att ligga mellan 1.500 och 2.500 USD. http://www.topnotchguitars.com/jose-ramirez/

5

Re: Cutaway or not?

Tack! grymt, hittade inte detta ämne innan så, jättebra!

mvh

Fredrik

6

Re: Cutaway or not?

Cut!___________

7

Re: Cutaway or not?

Om man tittar på klassiak gitarrister som spelar högt upp på greppbrädan ja t o m så högt man kan komma, så ser det ut att funka bra utan cut. Själv tycker jag det förstör gitarrens utseende.