1

Topic: Spela dur o moll ??

Hej.
Har spelar gitarr ett par år nu, lite cover o gör eget.
Men jag hajjar inte de här med dur o moll, hur spelar man i moll t.ex ?

Om du har en låt som går i E, hur spelar du då i moll ? och motsatt i dur ?

När jag spelar går jag helt på egen känsla har aldrig läst nån teori, så vet inte riktigt vad jag gör när jag spelar nåt dystert, till skillnad från när jag gjort något glatt.

e jag på fel forum får ni gärna tipsa mig om nån annanstans!

2 (edited by MOlofsson 2009-08-16 17:02:33)

Re: Spela dur o moll ??

Skillnaden mellan moll och dur är egentligen bara en enda ton, nämligen tersen eller tredje tonen i skalan. I dur är den hög och i moll låg. Om du utgår från en grundton, går upp ett helt tonsteg/två halva (ett halvt=ett band) och sedan upp ett halvt till har du de tre första tonerna i en mollskala. Skillnaden i dur är att du tar ett helt tonsteg även till tredje tonen (lika stort mellanrum mellan alla tre tonerna).
Om du har spelat ackord kan du jämföra med tex. ett öppet c-durackord. Grundackorden består av skalton 1, 3 och 5. Utgår du ifrån C på 5e sträng tredje band och går upp först ett helt tonsteg till D (lös 4e sträng) och sedan ett helt igen till E på 2a bandet har du hittat tersen. Fortsätter du upp ett halvt tonsteg till F, 4e sträng och sedan ett helt tonsteg till G på lös 3e sträng har du hittat kvinten - den tredje tonen i ackordet. Skalan börjar då altså C D E F G (och fortsätter med H C) och ackordet består av C E G (1 3 5). Om du nu vill testa skillnaden dur/moll kan du sänka E-tonen till ett Ess dvs. från 2a till 1a band och bara spela sträng 5-4-3.
  Hoppas det inte blev för krångligt eller långt. Alla är vi nybörjare i början!
  Lycka till med spelandet!

3

Re: Spela dur o moll ??

Du hör om du spelar i dur eller moll och de flesta populära låtar innehåller en blandning. Fortsätt att spela på känsla och tänk inte för mycket på det.