1

Topic: Lite irriterande...

...tycker jag att det är att länkar från sidan öppnas i sammma fönster. Det vore trevligt med ett nytt fönster, så att man lätt kan komma tilbaka till samma tråd om man börjar surfa vidare på någon intressant länk. Självklart kan man ju högerklicka på länken, men jag tycker att man i de flesta fall vill ha ett nytt fönster.

Inget jättestort problem... och i övrigt, tack för en trevlig och intressant sida!

/Anton

2

Re: Lite irriterande...

Frågan har diskuterats tidigare

Att följa rådande webbstandard utifrån de rekommendationer som är framtagna av sakkunniga instanser är enligt mig mycket viktigt. Dessa riktlinjer anammar jag i alla mina webbproduktioner.

För mig är det självklart att användaren själv skall bestämma var länken skall öppnas. Alla moderna browsers stödjer flikar alt. "nytt fönster principen".  Att bestämma detta åt besökaren anser jag vara lika fel som att automatiskt ändra besökarens fönsterstorlek och att ta bort möjligheten att ändra storlek på text.

Om W3's riktlinjer skulle följas av fler utvecklare skulle webben vara en mycket mer användarvänlig och mycket vackrare plats... smile

3

Re: Lite irriterande...

Jaha, där var det en som var lika lat som jag är wink Då förstår jag hur det ligger till(jag får väl leva med att högerklicka först). Tack för svaret i alla fall!

4

Re: Lite irriterande...

(och jag blir alltid irriterad på folk som inte kollar äldre inlägg innan de skriver ett nytt hmm )

5

Re: Lite irriterande...

smile

6

Re: Lite irriterande...

Trots gällande standard håller jag med 114201514. Jag är medlem på ett par andra forum, och där är principen så att länkar inom trådar öppnas i en ny flik eller nytt fönster. Har vant mig vid det och tycker det är mer praktiskt på det sättet, eftersom man lättare kan läsa vidare tråden medan man väntar på att t.ex. videosnutten börjar spelas upp.

Skulle man kunna göra en omröstning om det här? Kanske majoriteten här vill att länkar öppnas i ny flik?

7

Re: Lite irriterande...

Även om jag förstår problemet så står jag fast vid mitt val av kodningsstandard. Fler och fler webbplatser följer denna rekommendation och i framtiden kommer "automatiska nytt fönster länkar" inte alls vara lika vanligt förekommande. Lika bra att börja träna på att välja själv redan nu smile

På macen (safari) håller jag in cmd-tangenten när jag klickar på en länk för att öppna den i en ny flik. I firefox tror jag man kan välja att alla utgående länkar öppnas i nya flikar/fönster.

8

Re: Lite irriterande...

Jag förstår väl Joels förklaring, och håller delvis med dig. Men jag tycker att förslaget om en omröstning var väldigt bra, men om den ska vara meningsfull så måste ju Joel ge med sig vid en klar majoritet... Så frågan är: skulle du, Joel, ändra så att det kommer upp nytt fönster om, låt oss säga, 70% är för förslaget? trots allt så är det ju du som bestämer wink

(Jag känner att jag bör tillägga att jag inte tycker att det här är JÄTTEviktigt och är inte superseriös, detta är ju ett forum om gitarr och det här är ju bara små detaljer som inte har någon invärkan på själva gitarreriet. Men visst vore det kul med en omröstning big_smile )

9

Re: Lite irriterande...

Det är bra Joel! smile

Det är mer irriterande med webplatser som öppnar i nytt fönster när man inte vill ha ett nytt fönster. Då måste man högerklicka på länken, kopiera url:en och klistra in den i adressfältet.