1

Topic: Hållning, Position, Ställning

Har, som jag har skrivit förut i en annan tråd, spelat gitarr i snart två år och då hållt gitarren på "vanligt" vis på höger ben och vågrätt. Försöker nu hitta en bekväm position att hålla gitarren i på det "klassiska" sättet. Har märkt att jag har lärt in en dålig sak omedvetet under mitt spelande. Min högra handled är sned  smile, när jag ska slå an strängarna så böjer jag ner handen (dvs. åt höger håll), har kommit på att det kanske "hämmar" mitt gitarrspelande eftersom det känns mer ansträngande än om handleden är helt rak. Hur spelar ni? Och hur håller ni gitarren för övrigt, har ni stöd för ena benet, vad gör ni med andra benet, hur mycket lutar ni gitarren upp i luften osv.?
Mycket tacksam för svar. Ska spela upp "Romance D'amour" på ett bröllop om 15 dagar, så vill finslipa (kanske slipa rätt så mycket) hållningen och tekniken.

2

Re: Hållning, Position, Ställning

Hallå!
Du har säkert sett att det finns en uppsjö av olika lösningar vad gäller sittställning.

Själv använder jag den gamla klassikern, fotpall. Jag har provat ALLT i gitarrstödsväg (a-frame, gitano, klämman, kudde, classica, ja tom axelband a la lutenist) men alltid kommit tillbaks till fotpallen som känns stabil och ger mig bäst kontakt med instrumentet. Faktum är att alla "ergonomiska" hjälpmedel har haft omvänd effekt på mig och därigenom försämrat mitt spel.
Ex: gitarrkudde, gitano, aframe - vinglig känsla - ont i ryggen, classica - höger axel kommer för högt - ont i nacken.
Fotpall är det enda hjälpmedel som inte åsamkat mig smärta, antagligen för att jag är mest avslappnad med denna. Nu är det ju många som förkastar fotpallen rent ergonomiskt och alla alternativ till fotpall har sina poänger, jag tror dock på att lyssna till sin egen kropp vilket i mitt fall innebär fotpall.
Det är säkert  en vanesak, jag började med fotpall men har vänner som spelat med andra stöd sedan unga år och tycker att detta funkar bäst, så smaken är som baken.

Hur högt jag har fotpallen beror på vilken gitarr jag spelar på (har en liten en av Per H som kräver högre pall) och även hur hög stolen är, tredje hacket är mest nött tror jag. Målet är väl att instrumentet skall komma till dig och inte tvärtom (att man inte skall behöva huka sig över instrumentet för att ha kontroll över vad man gör).

För att öva upp kroppens "tolerans" för den obekväma arbetsställning det alltid innebär att spela ett instrument, sitt ofta med gitarren men i korta intervall så att du inte drar på dig onödiga spänningar (kommer i samband med trötthet).

Ang din högerhandsställning:
Om du känner att den ena handställningen hämmar ditt spel, gå ifrån den! Det finns ju olika rön om detta  men det är bara du som kan känna om handställningen är bekväm för DIG, jag tycker att du resonerar riktigt.

Om du byter handställning är det möjligt att du måste fila naglarna litet annorlunda  för att få det "sound" du är van vid och för att inte fastna med naglarna vid anslaget.

Generellt sett har gitarrister alltmer frångått den handställning du beskriver (Tarrega och Segovia hade liknande vinkel på handen och Ida Presti och Alexandre Lagoya hade ju en EXTREMT "högervriden" hand) och gått mot att jobba med en mer eller mindre rak handled. Detta har både med ergonomi och olika tiders tonideal att göra (det går ju mode i det med).
Jag tycker det är viktigt att poängtera att de flesta har fler än en handställning och att de anpassar denna efter den ton de vill åstadkomma.
Mycket övertoner - vinklad handled och mycket nagel i anslaget. Mycket "undertoner" - rak handled, kombination av kött och nagel.

En rak handled underlättar rörelsefriheten för fingrarna, därför brukar jag rekommendera detta till mina elever (jag lever även - i detta avseende - som jag lär). Förenklat kan man säga att handen fungerar dåligt i YTTERLÄGEN dvs kraftigt böjd åt något håll, prova att knyta näven med rak respektive kraftigt böjd handled så får du se.

Ännu ett långt svar från,
Fredrik

3

Re: Hållning, Position, Ställning

Själv har jag en någorlunda ovanlig spelställning:
- sitter på en vanlig köksstol
- med Gitano-stöd
- med gitarren vilande på *högra* benet
- växlar mellan att vila ryggen mot ryggstödet med bena i kors, och att vara framlutad, med båda fötterna på golvet.
Funkar bra för mig, men jag vet inte om det är en ställning att rekommendera. Ni som undervisar vill kanske kommentera.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /data/e/2/e242e01c-e05f-48b3-92d9-afebd7311bd4/klassiskgitarr.se/public_html/include/parser.php on line 791

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /data/e/2/e242e01c-e05f-48b3-92d9-afebd7311bd4/klassiskgitarr.se/public_html/include/parser.php on line 791

4

Re: Hållning, Position, Ställning

Så länge det funkar och känns bra finns det ingen anledning att ändra. Jag sitter själv med gitarren på höger ben ibland när jag undervisar för att få variation (använder oftast fotpall). Det som jag tycker kan vara lite besvärligt med denna sittställning är att åtkomligheten högt upp på halsen blir något begränsad.

Problem med åtkomligheten är förmodligen högst indivduellt, jag har sett Paco de Lucia spela Aranjuez-konserten med benen i kors och gitarren till höger. Han verkade inte ha några problem att lira skalorna i 12:e läget wink

5

Re: Hållning, Position, Ställning

men är det bara jag som tycker att det känns mest naturligt att spela med lätt nedåtböjd handled (böjd åt "höger" håll). har ni andra tränat in er att spela med helt rak handled eller kom det bara naturligt? försöker träna in en helt rak handled, har aldrig sett nån spela med nedåtböjd handled som jag och tycker att det ser rätt skumt ut när jag kollar i en spegel så känns säkrast att lära mig att spela med helt rak.


Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /data/e/2/e242e01c-e05f-48b3-92d9-afebd7311bd4/klassiskgitarr.se/public_html/include/parser.php on line 791

Deprecated: preg_replace(): The /e modifier is deprecated, use preg_replace_callback instead in /data/e/2/e242e01c-e05f-48b3-92d9-afebd7311bd4/klassiskgitarr.se/public_html/include/parser.php on line 791

6

Re: Hållning, Position, Ställning

Det var rätt vanligt att spela med en ganska hårt vinklad handled förr i tiden. Med en rak handled som grundställning så får man ofta en lite "bredare" ton, och eftersom idealet har svävat vid att det ska vara en bred klang ett bra tag nu så har de flesta gitarrister anammat det är vad jag tror.

Dessutom kan man säga att alla statiska ytterligheter inte är så bra, man stryper åt blodet och nerver m.m.

Om du med rak arm/hand ska trycka omkull ngn genom att använda endast långfingret så måste du ha lederna från axeln i en linje. Vinklar du handen så som du håller när du spelar nu, så kommer du att måste använda vissa muskelgrupper i armen på ett inte så bekvämt sätt.

Så svaret på din fråga är: Många av oss har tränat bort olika vinklingar på handleden (även vänstra ska man ha i beaktning). Och det finns, och fanns... titta bara på Tárrega, många gitarrister som har en hårt vinklad handled.

Jag tycker att prior nummer ett för dig inte skall vara att du ska vinkla om handleden för att alla andra gitarrister gör det, utan för att det troligtvis kan skona din kropp från smärtor och förslitningar i framtiden (du ska försöka vara så avslappnad du kan vara).

Det kan också vara så att du anpassar din hand efter den klang du vill ha... isåfall kan du ändra gitarrens position snarare än handens. Om gitarrens huvuds top är ungefär mellan hakan och ögonen är den ganska lagomt högt för att du kan spela med högerhandens handled ganska rak och avslappnad.

Testa och laborera och berätta hur det går med utforskningen.