1

Topic: Bachs cellosvit 1007 i C eller D?

Hallå,
Jag skall ta tag i mitt gitarrspelande efter fem års träda och lära mig några nya stycken, bl a preludiet till Bachs cellosvit nr 1007, vilken för gitarr finns i C och D-dur. Kan någon kunnig person på forumet delge några tankar om vilken tonart som är att föredra? Vilken är lättast? Vackrast?

2

Re: Bachs cellosvit 1007 i C eller D?

HEj, Sitter själv o filar på detta stycke. Enligt min amatörmässiga mening så låter stycket "rätt" o vackert i D. Inte särskild komplicerad fingersättning - men en uppsjö av olika varianter.

Jag inväntar också med nyfikenhet vad andra mer insatta forummedlemmar tycker.

Lycka till.

3

Re: Bachs cellosvit 1007 i C eller D?

En skillnad är att man kan behålla standardstämningen om man spelar i C och stämma ner 6:e strängen till D om man spelar i D. Jag har bara testat att spela i D och det blir riktigt ”fluffigt” och fint med den låga D-basen.
(Vad jag har förstått så är originalet för Cello skrivet i G)

4

Re: Bachs cellosvit 1007 i C eller D?

Jag tycker att du ska testa båda varianterna. Har fått för mig att D-dur är vanligast att spela på gitarr, kanske mest för att jag själv kom i kontakt med den först. Själv tycker jag att den låter fräshcare i C-dur, men båda har sina fördelar helt klart. T.ex. klingar sarabanden väldigt fint i C tyker jag.

Med avseende på teknik tycker jag att de är likvärdiga.

Lycka till!

5

Re: Bachs cellosvit 1007 i C eller D?

Tack för tips. Tar även tacksamt emot tips på bra noter. Har kollat lite på vad som finns gratis, men jag behöver noter med fingersättning och det hittade jag inga. Brukar köpa Karl Scheits noter för Bach.