1

Topic: Leva som proffs - svårt?

Hej!

Jag har nyss gjort min prao - en helsjyst tid! - vilken jag gjorde i en gitarraffär. På första dagen råkade jag in i en diskussion med affärsägaren huruvida det är svårare att leva som proffs än det var förr.
Han påstod att det skulle vara pga skivbolagens utsugning av artisten vid skivförsäljning. Vad säger ni erfarna därute?

//den som undrar

2

Re: Leva som proffs - svårt?

Jag skulle nog säga att han helt fel, skivbolagen betalar musikerna för att göra ett jobb. När jobbet är över så har de rätt att tjäna så mycket pengar de kan, samtidigt så har de stora investeringar i marknadsföring, studiotid och mycket mer.

Om man spelar pop/rockmusik så är det svårt att tjäna pengar så att man klarar sig, men inom klassisk musik finns det en hel del pengar. Staten bidrar med en del pengar, kommuner, landsting, kammarmusikföreningar, kyrkor, länsmusikorganisationer gör likaså. Sedan betalar så klart publiken för att få se en musiker spela, under förutsättning att musikern bjuder på en upplevelse.

Om du vill tjäna pengar som frilansmusiker så måste du vara kreativ, innovativ, duktig på bokföring, marknadsföring, vara en trevlig person, envis, karismatisk, ha många vänner. Dessutom måste man jobba mycket och inte ha för stora utgifter. Att skylla på någon annan kommer inte att leda till att man lyckas leva som musiker.

Funderar du på att bli musiker?

Patrik
www.duoende.com

3

Re: Leva som proffs - svårt?

Han har nog rätt skulle jag säga. Pga nedladdning och annat har ju skivförsäljningen minskat med säkert 80%. Detta får självklart stora konsekvenser. Det finns inga pengar att tjäna på skivor längre, skivan har i stället blivit ett slags "visitkort" som musiker använder för att få konserter. Dessutom kan en skiva ge musikern lite extra medial uppmärksamhet när den recenseras i tidningar och spelas i radio.
När det gäller att spela live så har nog inget förändrats vad gäller inkomster för musiker.
Precis som med alla konstnärliga yrken är det självklart svårt för de flesta att ekonomiskt få det att gå runt. Men i jämförelse med exempelvis poeter och bildkonstnärer så är det lättare att överleva som musiker. I slutändan håller man ju på med sin konst därför att man måste - inte för att tjäna pengar. Som Edvard Munch sade: "Konsten är mitt hjärteblod". Och utan sitt hjärteblod kan man inte leva - oavsett hur mycket pengar man tjänar.

4

Re: Leva som proffs - svårt?

Skivförsäljning har pågått så otroligt kort tid, pikade snabbt och har nu dött ut. Vi har återgått till det tillstånd som musiker har haft under hundratals år.

TV är det medium som har gjort musiker enormt kända, och därmed kunnat ta mer betalt för allt möjligt de gör.

5

Re: Leva som proffs - svårt?

Vi spelar samma stycke på våra små bilder...
Det är helt riktigt. Skivförsäljning blev lukrativt först på 50-talet i och med LP-skivans genombrott. På 90-talet då cd:n kom var det en riktig boom då skivbranschen tjänade verkligt stora pengar. Yrkesmusiker har dock funnit i tusentals år.
I slutändan kan man nog inte säga om det är lätt eller svårt att förtjäna sitt uppehälle som musiker - det handlar om hur bra man är, hur spännande idéer man har, vilken arbetskapacitet man har. Dessutom bör man ha lite tur så att man hamnar i gott sällskap (lärare, mentorer, medmusikanter etc).