Hej,
Sprickor i gitarrer hör ju inte till ovanligheterna. Framförallt inte på våra breddgrader med behov av rejält uppvärmningsbehov. Luft som vintertid måste värmas upp 20-40 grader för att få lämplig inomhustemperatur blir extremt torr.
Det gäller alltså att ha gitarren i hårt fordral med luftfuktare - eller har system i lägenhet/huset som framförallt håller relativa fuktigheten över sådär 40%.
Först, sprickor vid halsen är ju mindre vanligt. Antagligen för att det finns mer förstärkande ribbor och delar av locket som är laminerade runt hals och ända ner till där ljudhålet slutar. Den enda gitarr jag undersökt med sprickor där hade fått sig en rejäl smäll......
Sprickor vid stallet då? Jo, framförallt på klassiska gitarrer finns väldigt lite som "håller ihop" träfibrerna på tvären och dessutom är träet normalt aldrig tjockare än 2,5 mm. Stålsträngade har åtminstone 3mm och en "bracing" som löper snett över fiberriktningen.
Den vanligaste sprickan är nog i mitten eller alldeles i närheten av mitten, beroende på limtyp spricker limningen eller det precis bredvid. Locket består ju av 2 delar som är sammanlimmade...
VAD göra?
OM det är ett mellanrum i sprickan när luftfuktigheten är OK borde sprickan fyllas ut.
OM det inte finns ett mellanrum (ett TUNT papper får inte plats i sprickan) limmas sprickan.
Är locket franskpolerat går det dessutom att snygga till. Är locket cellulosalackat eller 2K lackat behövs omlackning = dyrt och inte kul med stallet på.
Summering
Om du lämnar in den och ett "proffs" bara fyller sprickan med lim är du några hundralappar fattigare. Om du också behöver få den omlackad så är det helt OK om det kostar 2000 kronor även om det bara är locket.
Om det hade varit min gitarr..
På en upp till 4000 kronor gitarr hade JAG först kontrollerat att "inget lossnat" inuti gitarren genom att bla knacka på locket utan strängar, kollat med spegel och känt efter. Därefter tryckt/masserat in Titebondlim i sprickan och sedan torkat av ytan med lätt fuktad trasa för att få bort synliga limrester